PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Fiastyúk

 
  • 200/800 Asztrográf - Paracorr -1
  • Canon EOS 350D
  • 30x5 perc/ISO 800
  • átlátszóság: 10/6
  • Erzsébet
  • 2009. szeptember 20.

A jelenségről

 

A téli égbolt szabad szemmel is látható csodája a sziporkázó hét csillag, a magyar égbolt Fiastyúkja. Sokféle népi elnevezése közül az erdélyi Szitáslyuk arra utal, hogy azon a helyen az ég abrosza felfeslett, és átlátszik a mennyei fényesség. Van is benne igazság. A sok B típusú csillag között lakóknak bizony még éjszaka is mennyei fényesség lehet.

kapcsolódó képek

 
Az m45

A Fiastyúk

 

Hosszasan lehet sorolni eme látványos csillagalakzat mitológiai vonatkozásait. A legtöbb ismert történelmi népcsoport beillesztette kultúrájába a Nap, a Hold, a bolygók és fényesebb csillagok mellé. Japánok még a gépkocsi-iparukba is átvezették, és a legnagyobb távcsövüket is a Fiastyúkról nevezték el.

Fiastyúk kora a halmaz Hertzspung-Russel diagramja és az elméleti csillagfejlődési modell összevetése alapján számítható ki. Eszerint a halmaz kora 75 és 150 millió év körülire becsülhető. Ez a kor nem fiatal csillaghalmazra utal, ezért a Fiastyúk körüli ködösség nem lehet a halmaz szülőködössége, hiszen az kevesebb mint 1 millió év alatt feloszlana. A Fiastyúk tollazatát alkotó reflexiós-köd csak egy véletlen esemény eredménye. A csillagközi térben mozgó csillaghalmaz a Taurus molekulafelhővel való találkozásakor hozta létre azt.


 

  Alcyone

A Földtől 370 fényévnyire elhelyezkedő csillaghalmaz legfényesebb csillaga. Átmérője Napunkénak tízszerese, felszíni hőmérséklete 13000 K°, 2400-szer több fényt bocsát a ki környezetébe, mint a központi csillagunk.

 

  Maia

A második ködbe ágyazott testvér a legidősebb Atlasz és Pléioné hét leánygyermeke közül. A többiekkel együtt Árkádiában született, egy idillikus és gondtalan helyen. Ugyanis a csillagok nevét görög nyelven említjük, a görögök pedig a Pleiádokról nevezték el őket.

 

  Merope

A legködösebb csillagtárs a Taurus molekulafelhő sűrűjébe ért. A közeli ködfoszlányok felragyognak az erős csillagfény hatására. Felragyognak, de el nem fújja őket a csillagszél, így nem alakul ki csillagközi buborék. Erre csak a galaxis legfényesebb csillagai képesek. A Merope nem tartozik közéjük.

 

  A Merope ködössége

A Merope nagyon közel, 3600 csillagászati egységnyi távolságra halad el egy ködfoszlány mellett. A földről nézve ez nagyon kis szögtávolság, ezért a ködfoszlány szinte belevész a csillag fényébe. Más dinamikai beállítás mellet mégis megpillantható a csillagból a bal alsó irányban „kilógva”.